Ondanks een langzaam opkrabbelende economie blijkt het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten voor steeds meer mensen een probleem te zijn.

Steeds meer mensen kunnen de hypotheek niet betalen

In de afgelopen zes maanden zijn er bijna 9000 mensen bij gekomen om op een totaal van meer dan 100.000 mensen uit te komen. Op jaarbasis betekent dat er elk jaar zo’n twintig procent meer huiseigenaren in de problemen komen omdat de woonlasten te zwaar op de financiën drukken. De redenen waarom dat soort problemen ontstaan zijn net zo divers als uiteenlopend. Een slechte economie, hoge werkeloosheid of stilstaande huizenmarkt, professionele of persoonlijke redenen. De achterliggende gronden zijn legio maar er zijn een aantal zaken aan te wijzen die de kans op problemen kleiner maken.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Allereerst, en wellicht de meest voor de hand liggende tip die wij u in deze kunnen geven; blijf binnen uw budget en sluit niet een te hoge hypotheek af. Nadat uw inkomen naast dat van uw eventuele partner is gelegd moet u redelijk zicht hebben op wat u maximaal uit kunt geven. Hou het daarbij. Wees eerlijk over uw financiële situatie, zowel naar uzelf als naar de bank. Indien mogelijk, neem geen volledige hypotheek maar leg een bedrag in van uw spaargeld. Zo neemt u al iets van de toekomstige financiële druk weg die u met het afsluiten van een hypotheek creëert. Vraag altijd om een second opinion, of het nu de prijs betreft, de staat van het huis of de voorwaarden van verkoop. Het loont tijd en geld om daar een specialist over te raadplegen. Iemand die de branche kent en daar de weg weet.

 

Een goed begin is het halve werk

Hoe meer u weet over de staat van het pand en de details van uw hypotheek-contract, des te beter. Hoe meer u daar namelijk over weet, des te kleiner is de kans dat u later voor verassingen komt te staan. Denkt u hierbij aan mankementen aan het pand die door een gebrekkige taxatie pas later aan het licht komt. Of het niet goed lezen of simpelweg verkeerd interpreteren van de kleine lettertjes van een contract. Allemaal zaken die met enig gezond verstand te vermijden zijn maar wel afgevinkt dienen te worden. En aangezien u een financiële verplichting aangaat voor zo’n dertig jaar, is het er wel een die de moeite van een grondig onderzoek waard is.

hypothecaire problemen