dela-voor-elkaar-vlag-header

Nederlands’ grootste uitvaartverzekeringsbedrijf DELA zag haar omzet in 2013 met twaalf procent stijgen naar 561 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers die het Eindhovens bedrijf in juni presenteerde. Met 3,7 miljoen verzekerden verzorgde DELA afgelopen jaar zo’n 44.000 uitvaarten verspreid over Nederland en België.

Groter marktaandeel

Door acquisitie en een breder productaanbod wist DELA in 2013 haar marktaandeel in zowel België als Nederland flink te vergroten, waarmee het verzekerd kapitaal is gegroeid naar €22 miljard. “Mede dankzij acquisities groeide het aantal verzorgde crematies in Nederland fors en wist DELA een vrijwel landelijke dekking te realiseren voor uitvaarten die door DELA zelf verzorgd worden”, stelt het uitvaartbedrijf.

dela-kantoorNettoverlies kan eenvoudig opgelost

Door forse afwaarderingen uit vastgoed en koersverliezen op obligaties uit 2013, was de winst voor winstdeling €28 miljoen. Daarom was volgens het verzekeringsbedrijf een winstdeling van €64 miljoen vereist om de polissen voor leden waardevast te houden. De resterende €36 miljoen is gefinancierd uit eigen vermogen. Maar dit was volgens het bedrijf geen probleem: “Door de blijvende sterke solvabiliteit (de solvabiliteitsmarge is meer dan €1 miljard) kan DELA dit nettoverlies eenvoudig dragen en hiermee haar langetermijnverplichtingen volledig nakomen”. Het nettoverlies van €35,9 miljoen over 2013 baart dan ook geen reden tot zorgen.

Koersverliezen en vastgoedafwaarderingen

Het totale beleggingsrendement bleef in 2013 op 1,66% staan; aanzienlijk slechter dan de 6,65% van 2012, maar een stuk beter dan de gewogen benchmark. De koersverliezen op obligaties werden veroorzaakt door rentestijgingen, en DELA moest bovendien inleveren met afwaarderingen op haar grote vastgoedportefeuille (waaronder met name A-locaties). Ondanks het nettoverlies, ziet DELA 2013 door de omzetgroei en het vergrootte marktaandeel nog als bijzonder goed.