CFD, oftewel Contract for Difference. Steeds meer kleine beleggers beleggen in CFD’s. De CFD’s zijn een aantrekkelijk beleggingsproduct voor de actieve belegger. Met een relatief klein bedrag kunnen aantrekkelijke resultaten worden behaald en dat klinkt de belegger natuurlijk als muziek in de oren.

Bij een CFD worden geen aandelen gekocht of verkocht, maar ga je met de broker een contract aan om een bepaald aandeel of bepaalde valuta te kopen of te verkopen. Het is de broker die de positie financiert en afdekt door een tegengestelde positie in te nemen (hedgen). Met een CFD ben je dus geen fysiek eigenaar van een aandeel.

hefboom_forexDe hefboom

Het handelen met CFD’s wordt aantrekkelijk door de toegepaste hefboom of leverage. Hiermee kun je met een klein vermogen grote resultaten behalen, zowel positief als negatief. De hefboom is een verhouding. Bij een hefboom van 1:50 kun je met een vermogen van 1 euro voor 50 euro beleggen.

Een voorbeeld

Je hebt 100 EUR beschikbaar om te beleggen. Je kunt 1 aandeel van 100 EUR kopen en als het aandeel 5% in waarde stijgt, heb je 5 EUR verdiend. Nu ga je met dezelfde 100 euro CFD’s van hetzelfde aandeel kopen. Met 100 EUR kun je nu, met een hefboom van 1:50, vijftig maal zoveel aandelen ‘kopen’. Bij een stijging van 5% verdien je nu 50×5 EUR = 250 EUR. Het verschil is duidelijk en zeer aantrekkelijk, maar je moet er wel rekening mee houden dat ook een eventuele daling door een hefboom verveelvoudigd wordt! Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het risico.

De broker

Het beleggen in CFD’s kun je snel en eenvoudig via het internet regelen bij brokers. De broker financiert de door de klant ingenomen positie. De klant betaalt hiervoor een deel van de waarde van de positie. Bij een hefboom van 1:50, betaalt de klant het vijftigste deel van de waarde van de positie. Winsten en verliezen worden hiermee verrekend.

Even opletten

Ga wel met een vertrouwde broker in zee, want op het internet kun je veel klachten over gratis brokers lezen. Als je in Nederland woont ga je het beste met een Nederlandse broker in zee. In geval van onenigheid zal een eventuele rechtszaak voor de Nederlandse rechter dienen.