Alibaba naar de beursDe grootste internet retailer van China Alibaba heeft aangegeven plannen te hebben voor een beursgang aan de New York Stock Exchange. Het bedrijf, gestart te Hong Kong in 1999 door voormalig leraar Engels Jack Maa was in eerste instantie bedoeld als een business to business retailer. Na dik vijftien jaar gestaag gegroeid te zijn hebben Jack Maa en consorten in het begin van dit jaar een aanvraag ingediend bij de NYSE.  Die zal waarschijnlijk ergens in het derde of vierde kwartaal  van dit jaar verzilverd worden. Het bedrijf heeft uitstekende winstmarges gerealiseerd en verwacht wordt dat Alibaba’s beursgang het oude record van Facebook’s introductie gaat verbreken.

 

China’s Amazon (keer 14 in winstmarge)

De Chinese evenknie van het Amerikaans bedrijf Amazon heeft haar omzet en winst in vijftien jaar zien stijgen tot ongekende hoogtes. Zo werd in 2013 een omzet gedraaid van 7,95 miljard dollar waarvan bijna de helft, 3,56 miljard winst was. Alibaba is daarmee een uitermate winstgevend bedrijf met marges waar westerse bedrijven alleen maar van kunnen dromen. Ter vergelijking; Amazon, Amerika’s grootste internet retailer deed in 2013 een slordige 75 miljard dollar waarvan 274 miljoen dollar als winst te boek kwam te staan. Naast de forse discrepantie in winstmarges is ook de hoeveelheid handel en daarmee de transacties van Alibaba een stuk volumineuzer. Dat wil zeggen dat ondanks een lagere omzet het bedrijf meer winst maakt en dat weet te realiseren door meer mensen meer spullen te verkopen dan Amazon dat doet.

 

Grootste beursgang ooit

Alibaba op beurs

Al met al vertellen deze cijfers over een succesverhaal met een uiterst rendabel en winstgevende formule die met de beursgang duidelijk aangeeft ambitie te hebben. Het ligt dan ook in de lijn der verwachtingen dat Alibaba’s beursgang waarschijnlijk de grootste ooit gaat worden. Met Facebook in het achterhoofd kan er dan geschat worden dat Alibaba’s beursgang het conglomeraat van Jack Maa minimaal 20 miljard dollar op gaat leveren. Tel daarbij een te verwachtte groeipercentage van rond de 20% voor het komende jaar, een uitgesproken ambitie om wereldwijd te gaan bij op en je weet dat Alibaba hoogstwaarschijnlijk succes gaat boeken op de NYSE.

 

infographic alibaba